Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Léky na vysoký krevní tlak - rizika

Již nějakou dobu užívám léky na zvýšený krevní tlak, slyšela jsem, že dlouhodobé užívání některých léků zvyšuje výskyt rakoviny. Krátce užívám lék Triasyn, dříve Agen, tlak ale velmi často nemám pod 140/90.

Odpovědi na otázku

Triasyn i Agen patří k lékům běžně užívaných k léčbě hypertenze. Mají některé popsané nežádoucí účinky, ale vzniku rakoviny v důsledku jejich užívání bych se nebála. Větším rizikem by pro vás byl nekorigovaný krevní tlak. Léky, které mohou mít rakovinotvorný potenciál jsou vyhrazeny pro závažné diagnózy, kdy zisk z jejich podání převyšuje rizika. Jedná se například o přípravky určené k protinádorové léčbě, kdy se po vyléčení primárního nádoru může jako pozdní nežádoucí účinek objevit další nádorové onemocnění. Jako u každého léčiva je však nutné dávat pozor na kombinace léků a to i volně prodejných, aby se předešlo nežádoucím interakcím.